
 
 

 

Secretary of State for Communities, Housing and Local Government 
3rd Floor, South East Fry Building 
2 Marsham Street 
London SW1P 4DF 
 
 
 
30 September 2020 

 

 

Dear Secretary of State 

Changes to the Current Planning System 

Consultation Response 

The City of London Law Society ("CLLS") represents approximately 17,000 City solicitors through individual and 

corporate membership including some of the largest international law firms in the world. These law firms advise a 

variety of clients from multinational companies and financial institutions to Government departments, often in 

relation to complex, multi-jurisdictional legal issues.  

The role of the CLLS Planning & Environmental Law Committee (CLLS PELC) is to keep under review, and to promote 

improvements in, planning law, practice and procedure.   

The Government issued its consultation paper ‘Changes to the Current Planning System’ (“the Paper”) in August and 

seeks views on the following proposed changes to the planning system: 

 • changes to the standard method for assessing local housing need 

 • securing of First Homes through developer contributions 

 • temporarily lifting the small sites threshold  

• extending the current Permission in Principle to major development 

Our responses to the questions raised in the Paper are set out below (please note that matters of pure policy fall 

outside the remit of the CLLS PELC and we provide no comment on questions that fall outside our scope as neutral 

legal stakeholder). 

The standard method for assessing housing numbers in strategic plans 

Q1: Do you agree that planning practice guidance should be amended to specify that the appropriate baseline for 

the standard method is whichever is the higher of the level of 0.5% of housing stock in each local authority area 

OR the latest household projections averaged over a 10-year period? 
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CLLS PELC supports measures that would improve the accuracy of assessing housing requirements. Introducing more 

up to date data into the method as opposed to solely relying on historic forecasts is welcomed.  However, we note 

concerns raised within the industry that continued reliance on historic forecasts might be prejudicial if there has 

been a significant change in an area’s needs and conversely existing housing stock might not reflect current demand. 

We share these concerns and would advise that any change to the standard method is rolled out for a temporary 

period to allow for review as to whether the proposed changes work and that the figures being produced are 

meeting local, regional and national requirements.  There is a danger that some areas may end up with 

disproportionately high numbers, particularly London, so jeopardising the overall 300,000 plus homes a year 

ambition. 

 Q2: In the stock element of the baseline, do you agree that 0.5% of existing stock for the standard method is 

appropriate? If not, please explain why. 

No comment – outside our scope. 

Q3: Do you agree that using the workplace-based median house price to median earnings ratio from the most 

recent year for which data is available to adjust the standard method’s baseline is appropriate? If not, please 

explain why. 

No comment – outside our scope. 

 Q4: Do you agree that incorporating an adjustment for the change of affordability over 10 years is a positive way 

to look at whether affordability has improved? If not, please explain why. 

No comment – outside our scope. 

 Q5: Do you agree that affordability is given an appropriate weighting within the standard method? If not, please 

explain why. 

No comment– outside our scope. 

Q6: Authorities which are already at the second stage of the strategic plan consultation process (Regulation 19), 

which should be given 6 months to submit their plan to the Planning Inspectorate for examination? 

No comment– outside our scope. 

 Q7: Authorities close to publishing their second stage consultation (Regulation 19), which should be given 3 

months from the publication date of the revised guidance to publish their Regulation 19 plan, and a further 6 

months to submit their plan to the Planning Inspectorate? If not, please explain why. Are there particular 

circumstances which need to be catered for? 

No comment– outside our scope. 

Delivering First Homes 

Q8: The Government is proposing policy compliant planning applications will deliver a minimum of 25% of 
onsite affordable housing as First Homes, and a minimum of 25% of offsite contributions towards First 
Homes where appropriate. Which do you think is the most appropriate option for the remaining 75% of 
affordable housing secured through developer contributions? Please provide reasons and / or evidence for 
your views (if possible): 

 

i) Prioritising the replacement of affordable home ownership tenures, and delivering rental 
tenures in the ratio set out in the local plan policy. 

 

ii) Negotiation between a local authority and developer. 
 



iii) Other (please specify) 
 

We consider that (i) is the most appropriate course of action.  The local plan should guide and determine what 

tenures the remaining affordable housing should be in accordance with the local housing needs assessments and 

that the First Homes provided replaces the home ownership requirements.  This approach will provide developers 

and authorities with certainty and will not leave matters open to potentially open-ended negotiations in contrast to 

(ii).   

 
Q9: Should the existing exemptions from the requirement for affordable home ownership products (e.g. for build 

to rent) also apply to apply to this First Homes requirement? 

We consider that the exemptions in paragraph 64(i) to (iii) of the NPPF should also apply to First Homes. 

In specific regard to build to rent, given that such schemes are intended to be 100% rented and to remain under 

unified ownership and professional management (in accordance with the glossary at Appendix 2 of the NPPF), it 

would be inappropriate and may potentially negatively detract from the  concept of build to rent schemes to 

introduce a home ownership element.  

Furthermore, home ownership tenures such as First Homes would likely not be appropriate for specialist 

accommodation for the elderly or students where rental products would generally be more appropriate.  First 

Homes would also be incompatible with self-builds. 

On the face of the proposals, we do not however, consider that there is any legal or other reason why First Homes 

cannot per se be incorporated into exclusive affordable housing schemes, entry-level exception sites or rural 

exception sites.  Paragraph 64 of the NPPF does build in flexibility to remove the need for a minimum number of 

home ownership tenures in cases where this would exceed the level of affordable housing required in the area, or 

significantly prejudice the ability to meet the identified affordable housing needs of specific groups.   

 

Q10: Are any existing exemptions not required? If not, please set out which exemptions and why. 

No comment – outside our scope. 

 

Q11: Are any other exemptions needed? If so, please provide reasons and /or evidence for your views. 

The flexibility in paragraph 64 of the NPPF, i.e. to dis-apply the minimum number of affordable ownership homes 

where they will significantly prejudice the ability to meet the identified affordable housing needs of specific groups, 

is potentially a high bar. We suggest that consideration should be given to exempt other 100% affordable rented 

schemes which are meeting a local housing need.  In some areas of the country, such affordable rental tenures may 

be preferable over home ownership tenures but it may be difficult to show that requiring a minimum number of 

home ownership tenures would significantly prejudice the housing needs of specific groups.   

Q12: Do you agree with the proposed approach to transitional arrangements set out above? 

Yes. 

 

Q13: Do you agree with the proposed approach to different levels of discount? 

We consider the approach sensible.  However, the NPPF and NPPG should clearly state what percentage discount 

(equivalent or otherwise) is also required on resales to ensure that the First Homes remain affordable in perpetuity.  



For example, the definition of 'discounted market sale housing' simply states that "Provisions should be in place to 

ensure housing remains at a discount for future eligible households" (emphasis added). It is open to interpretation 

what 'a discount' should be, whether it should be the same as the original discount or some other amount.  To 

ensure that First Homes continue to benefit local people and are affordable in perpetuity, a clear minimum discount 

should be provided.     

Q14: Do you agree with the approach of allowing a small proportion of market housing on First Homes exception 

sites, in order to ensure site viability? 

Yes 

 Q15: Do you agree with the removal of the site size threshold set out in the National Planning Policy Framework?  

Yes 

 Q16: Do you agree that the First Homes exception sites policy should not apply in designated rural areas? 

No comment – outside our scope. 

Supporting small and medium-sized developers 

Q17: Do you agree with the proposed approach to raise the small sites threshold for a time-limited period? (see 

question 18 for comments on level of threshold)  

Yes – although the CLLS PELC notes there is concern in some quarters that raising the threshold for any period may 

impact on supply levels of affordable housing.  A time-limited provision is a sensible approach but we would suggest 

that any legislation introduced has clear drafting on timing.  In the past sunset clauses have caused uncertainty in 

relation to applications submitted but not yet determined by the relevant cut-off date.  We refer in particular to the 

time limited provisions of S106BA-BC TCPA 1990 (as amended). 

There is also concern as to ‘buy-in’ by local authorities.  As acknowledged within the Paper, 8% of local authorities 

with up to date plans seek affordable housing contributions for developments under the 10 unit threshold.  It is likely 

that this percentage of “opt-outs” will increase if the threshold is raised.  

Furthermore, it will no doubt take a while for local plans to be adjusted to comply with NPPF changes (namely para 

63) and so for the interim period the ‘tilted balance” approach may be triggered within the decision-making process.  

Paragraph 11(d) of the NPPF has already been the cause of much litigation and has cropped up as a key theme at 

appeal.  There is real risk that the short-term measure being proposed will simply lead to an increase in appeals. 

Q18: What is the appropriate level of small sites threshold? i) Up to 40 homes ii) Up to 50 homes iii) Other (please 

specify)  

No comment – outside our scope. 

Q19: Do you agree with the proposed approach to the site size threshold? 

No comment – outside our scope. 

 Q20: Do you agree with linking the time-limited period to economic recovery and raising the threshold for an 

initial period of 18 months?  

Yes – see Q17 

Q21: Do you agree with the proposed approach to minimising threshold effects? 

No comment – outside our scope. 



Q22: Do you agree with the Government’s proposed approach to setting thresholds in rural areas? 

No comment – outside our scope. 

Q23: Are there any other ways in which the Government can support SME builders to deliver new homes during 

the economic recovery period? 

Further exemptions to para 145 NPPF in respect of development of brownfield land within the Green Belt would 

assist.  Considerable delays and costs are still being experienced by SMEs in arguing over whether the exemptions 

apply to proposed development. 

Extension of the Permission in Principle consent regime 

Q24: Do you agree that the new Permission in Principle should remove the restriction on major development? 

We consider that there will be limited benefit in removing this restriction, we doubt authorities will be prepared to 

grant permission in principle on applications relating to more complex sites and in turn, developers could be 

misled.  The nature of the current application process will simply limit the type of sites for which this route will be 

appropriate, bearing in mind the perceived benefits.  The concept is that “in principle” issues such as use and scale 

are addressed at the first stage (at which no conditions can be imposed), with technical details to follow.    

A fundamental issue is that the more complex the site, the more detail that is required to establish whether a 

proposed use / scale of development is acceptable – undermining the benefit of this route.  It may be that the 

Council is unable to establish whether a particular scale of development is appropriate without analysis of technical 

details and assessment of appropriate mitigation in respect of potential harm caused (secured by condition or s106 

obligation).  It can become difficult to divorce the “principle” from the “detail”.  

In addition, the land value (underpinning any associated transaction facilitating development) often cannot be 

ascertained until the detailed stage, at which point the mitigation becomes understood. This is particularly the case 

if affordable housing or other requirements need to be negotiated at the technical details stage.  The PIP route is 

more likely to be of benefit where affordable housing is not sought. 

Q25: Should the new Permission in Principle for major development set any limit on the amount of commercial 

development (providing housing still occupies the majority of the floorspace of the overall scheme)? Please 

provide any comments in support of your views. 

The flexibility could be beneficial. Again, the information needed to establish in principle that a particular 

combination and scale of uses is acceptable for a site could vary considerably. 

Q26: Do you agree with our proposal that information requirements for Permission in Principle by application for 

major development should broadly remain unchanged? If you disagree, what changes would you suggest and 

why?  

As above, the current process is likely to limit the complexity of sites / developments that can benefit from this 

route, where the information that can be submitted, and the parameters fixed at in principle approval stage, are so 

limited. 

Q27: Should there be an additional height parameter for Permission in Principle? Please provide comments in 

support of your views. 

We agree that a maximum height threshold parameter may assist in giving certainty to the Council and neighbouring 

owners as to the impact of the development (which affects whether the principle is acceptable) and therefore could 

be beneficial.  This should be height above existing ground level for clarity and potentially could vary across the site. 



Whilst this introduces a further consideration, it could increase the number of sites that could benefit. The 

application could be extended to include an explanatory statement. 

Q28: Do you agree that publicity arrangements for Permission in Principle by application should be extended for 

large developments? If so, should local planning authorities be: 

i) required to publish a notice in a local newspaper?  
ii) subject to a general requirement to publicise the application or 
iii)  both? 
iv)  disagree If you disagree, please state your reasons. 

 
A general requirement would give the authorities flexibility. 

Q29: Do you agree with our proposal for a banded fee structure based on a flat fee per hectarage, with a 

maximum fee cap? Q30: What level of flat fee do you consider appropriate, and why? 

No comment, save that we consider that authorities should be properly funded to undertake the work that is 

necessary to assess an application.  

Q31: Do you agree that any brownfield site that is granted Permission in Principle through the application process 

should be included in Part 2 of the Brownfield Land Register? If you disagree, please state why. 

No comment – outside our scope. 

Q32: What guidance would help support applicants and local planning authorities to make decisions about 

Permission in Principle? Where possible, please set out any areas of guidance you consider are currently lacking 

and would assist stakeholders. 

No comment – outside our scope. 

Q33: What costs and benefits do you envisage the proposed scheme would cause? Where you have identified 

drawbacks, how might these be overcome? 

Please see above. 

 Q34: To what extent do you consider landowners and developers are likely to use the proposed measure? Please 

provide evidence where possible. 

Please see above. 

Q35: In light of the proposals set out in this consultation, are there any direct or indirect impacts in terms of 

eliminating unlawful discrimination, advancing equality of opportunity and fostering good relations on people 

who share characteristics protected under the Public Sector Equality Duty? 

None  

 

 
Your sincerely 

 
Stephen Webb 
Chair 
City of London Law Society PELC 
 
 



 

 

 

 
 
 


