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Introduction 
 

1. The views set out in this paper have been prepared by a Joint Working Party of the Company 
Law Committees of the City of London Law Society (CLLS) and the Law Society of England and 
Wales (the Law Society).   
 

2. The CLLS represents approximately 17,000 City lawyers through individual and corporate 
membership, including some of the largest international law firms in the world.  These law firms 
advise a variety of clients from multinational companies and financial institutions to Government 
departments, often in relation to complex, multijurisdictional legal issues.  The CLLS responds to 
a variety of consultations on issues of importance to its members through its 19 specialist 
committees. 
 

3. The Law Society is the professional body for solicitors in England and Wales, representing over 
160,000 registered legal practitioners.  It represents the profession to Parliament, Government 
and regulatory bodies in both the domestic and European arena and has a public interest in the 
reform of the law. 
 

4. The Joint Working Party is made up of senior and specialist corporate lawyers from both the 
CLLS and the Law Society who have a particular focus on issues relating to capital markets.  
 
Response 
 

5. We refer to the FCA's consultation paper on proposals to improve shareholder engagement (CP 
19/7) (the "Consultation Paper") which sets out the FCA's proposals to implement parts of the 
Revised Shareholder Rights Directive 2017/828 in the UK (referred to in this response as "SRD 
II" or the "Directive"). 
 

6. Our Joint Working Party is responsible for considering any proposed changes to the regulation of 
the UK's equity capital markets. We set out below our responses to certain questions set out in 
the Consultation Paper which we consider to be within our remit for review. 
 
Questions 
 
 

Q1: Do you agree that the territorial scope of the rules framework should extend beyond that 
envisaged by the Directive? 

 
 Yes. 
 
Q2: Do you agree with our proposed amendments to the Handbook to implement the Directive 

requirements around engagement policies? If not, please explain what alternative 
approach you would like us to take. 

 
 We have no additional comments to raise on the proposed amendments, save that where there 

is any overlap with the Stewardship Code (Code), either the Code or the new rules should state 
to what extent compliance with one will be deemed compliance with the other. For example, the 
annual disclosure requirement proposed under SYSC3.4.4(b) should be satisfied by compliance 
with the relevant parts of the Code, but it would be helpful if there were express confirmation of 
that fact. 

 
Q3: Do you agree with our proposed approach to implementing Article 3h of the Directive? If 

not, please explain what alternative approach you would like us to take. 
 
 Yes. 
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Q4: Do you agree with our proposed amendments to implement the Directive requirements on 
asset managers reporting to asset owners? If not, please explain what alternative 
approach you would like us to take.  

 
 Overall, we support the proposed amendments. 
 

Furthermore, we suggest that, in addition to requiring asset managers to disclose whether they 
use proxy advisers for the purpose of their engagement activities, asset managers should also 
be required to disclose whether the proxy adviser has been instructed to use its own standard 
guidelines or bespoke guidelines of the asset manager. Additionally, it would be helpful to 
disclose the asset manager's approach to following the proxy adviser's recommendations and 
whether and how it, or the proxy adviser, would engage with issuers.  

 
Q5:  Are there any other points we should address in the Handbook in relation to SRDII, for 

example by adding clarificatory rules or providing further guidance? 
 
 In paragraph 3.25 of the Consultation Paper, we note that the FCA does not propose to provide 

any guidance on what might constitute a "significant" vote on which the firm would want to report. 
However, we suggest that it would be helpful if the FCA were to provide some guidance in its 
Handbook as to what might potentially constitute an insignificant vote with reference to Recital 18 
of the Directive (and as referred to in the Consultation Paper). This guidance would provide that: 

 
 "Such insignificant votes may include votes cast on purely procedural matters or votes cast in 

companies where the investor has a very minor stake compared to the investor's holdings in 
other investee companies. Investors should set their own criteria regarding which votes are 
insignificant on the basis of the subject matter of the vote or the size of the holding in the 
company, and apply them consistently." 

 
Q6: Do you agree with how we are proposing to implement SRD II requirements on related 

party transactions in the DTRs (including our proposal to replicate existing LR provisions 
so far as possible and choosing a threshold of 25%)? 

 
 Subject to our response to Q7, we agree with the FCA's proposed approach to implement SRD II 

requirements on related party transactions in the DTRs and that the implementation of those 
requirements should reflect the minimum standards imposed by the Directive.  

 
Additionally, we agree with the FCA's proposal to replicate existing LR provisions so far as 
possible, including the choice of the 25% threshold. The current related party transaction regime 
as set out in LR 11 is well established and understood by market participants and, consequently, 
building on this seems sensible.  

  
Q7:  Do you agree with our proposed amendments to the LRs – in particular, that we should 

extend our rules for related party transactions to all issuers with a premium listing (except 
those subject to LR16) or with a standard listing of shares that have their registered office 
outside of the UK or other EU Member State? Further, do you agree that we should give 
recognition to compliance with equivalent standards in non-EU jurisdictions and, if so, 
what are your views on how this could best be achieved? 

 
We have a number of reservations with the proposals: 
 
1. We suggest that further consideration should be given to the proposal to extend the new 
DTR rules to issuers which fall outside the scope of the Directive, being issuers whose premium 
or standard listed shares are admitted to trading on UK regulated markets and whose registered 
offices are not in the UK or any other EU member state ("Non-EU Issuers"). 
 
This creates a particular issue for non-EU Issuers which have a standard listing. The raison 
d'être of the standard market is to provide a listed market which complies with minimum Directive 
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standards and accordingly offers notably lighter regulation than the premium market on the basis 
that, in relation to corporate governance arrangements, issuers on that market will disclose these 
rather than being tied to any particular code and that investors will appraise the relevant 
company in the knowledge of these arrangements.  So it seems to run directly counter to these 
principles now to seek to apply a "super-equivalent" regime to Non-EU Issuers with a standard 
listing as regards their related party transactions.  
 
We believe that a standard listing is increasingly being seen as an attractive and viable platform 
for certain companies, particularly overseas issuers, who wish to obtain a listing in the UK but 
only to be subject to EU directive minimum requirements and that it would be damaging to 
reduce the attractiveness of a standard listing to such persons.  
 
Consequently, whilst we acknowledge the FCA's intention to reconcile the scope of the Directive 
with the established principle that all issuers in a given listing category should be subject to the 
same requirements, we suggest that this approach should be reconsidered given that imposing 
additional or new (as the case may be) related party transaction requirements on Non-EU 
Issuers may deter companies from considering a listing in the UK, or perhaps, may encourage 
some issuers to de-list.  
 
It is possible that other EU member states in implementing the SRD II requirements may not 
require non-EU issuers listed on their regulated markets to be subject to the same requirements 
as those issuers who fall within the scope of the Directive. This would be likely to represent a 
material disadvantage for the UK markets at a time when, in the light of the UK's anticipated exit 
from the European Union, it is of particular importance that our markets should remain 
competitive. 
 
2. We also query the extent to which the proposed new DTR requirements will result in 
more meaningful disclosure for the market.  The Market Abuse Regulation requires public 
disclosure of inside information and we suspect that details of a related party transaction which is 
material within the meaning of the proposed new rules may require disclosure on that account. 
So we question the merit of imposing additional requirements on Non-EU Issuers which are likely 
to be duplicatory for the most part. (In addition, it is perhaps less likely that certain Non-EU 
Issuers, as opposed to EU Issuers, will draw up their accounts in accordance with IFRS and, 
given that the term "related party" is to bear the IFRS meaning for these purposes, it may be 
more difficult and costly for such Non-EU Issuers to obtain timely advice on what is or is not a 
related party transaction.) 
 
3. We also note that the FCA proposes that the new rules will not apply to standard-listed 
GDR issuers as they do not fall within the scope of the SRD II and, consequently, the same logic 
should dictate that Non-EU Issuers that also fall outside the scope of SRD II should not be 
subjected to them.  
 
4. We also have reservations about the likely effectiveness of the proposed exemption from 
the new DTR requirements for Non-EU Issuers which have related party measures imposed 
under equivalent legislation having similar effect to the requirements set out in DTR 7.3. (as set 
out in the proposed new LR 9.2.6C).  We believe that other regimes may often not provide for 
related party measures or, if they do, there may be considerable difficulty for the issuer 
concerned and for the FCA to determine whether they have similar effect.  Moreover, if the issuer 
is subject to a different domestic regime as well, it may suffer from having to comply with two 
separate regimes. So we suspect that the likelihood is that the default position will be for Non-EU 
Issuers to follow the new provisions in DTR7.3 with the potentially adverse consequences for the 
standard market. 
  

Q8: Are there any other points we should address in our rules for related party transactions in 
relation to SRD II? 

  
 We have no comments to raise. 
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Q9:  Do you agree with the conclusion and analysis set out in our cost benefit analysis? 
 
 We have no comments to raise save that we do question the conclusion that the cost benefits for 

overseas non-EU incorporated issuers outweigh the associated costs of implementing, and 
complying with, the regime, for the reasons set out under question 7 above. 
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