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Dear Sirs

Response of the CLLS Professional Rules and Regulation Committee to the Red Tape
Initiative: Residual client balances consultation (the "Consultation')

The City of London Law Society (""CLLS") represents approximately 15,000 City lawyers through
individual and corporate membership including some of the largest international law firms in the
world. These law firms advise a variety of clients, from multinational companies and financial
institutions to Government departments, often in relation to complex multi-jurisdictional legal
issues.

The CLLS responds to a variety of consultations on issues of importance to its members through its
specialist committees. This response to the Consultation has been prepared by the CLLS
Professional Rules and Regulation Committee.'

Question 1

The CLLS supports a proposal to increase the level at which practitioners can self-certify transfers
of residual client balances but there are differing views within the CLLS about the level at which
SRA authorisation should be required. The limited data provided in the Consultation suggests that
increasing the level of self-certification to £350 or higher would reduce the regulatory burden on
firms.

Question 2

The CLLS is concerned that a significant increase in the self-certification level should be balanced
by appropriate but proportional checks and balances. It is important in the interests of public trust
and confidence that significant amounts of client money are not perceived as being at risk. Firms
may be dealing with a large volume of historic residual balances and this proposal may therefore
lead to firms transferring a significant aggregate amount without any SRA or independent oversight.

Therefore, and although we support the SRA's attempt to reduce the regulatory burden on firms, we
do think that the SRA should ensure some proportionate oversight of these transfers on an annual
basis. This could be achieved by requiring the reporting accountant to audit compliance with SRA

! A list of the members of the CLLS Professional Rules and Regulation Committee can be found here:
http://www.citysolicitors.org.uk/index.phpZoption=com_content&view=category&id=151&Itemid=469




Accounts Rules 20.1 and 20.2, the viability of which depends upon the outcome of the consultation
on changes to the annual reporting requirements.

Allowing recovery of out of pocket expenses in residual balance cases (albeit with SRA consent
because it would require a transfer to office account) is unlikely to be well received by the public
because such expenses arise out of a failure by the firm to return client monies promptly. The CLLS
does not agree with the guidance in Annex 2 to the extent it promotes the recovery of such expenses
other than (a) in accordance with the contractual terms of engagement agreed with the relevant client
or (b) in extremis. Self-certification would in any event not apply to the consequent transfers to
office account.

Question 3

We agree with the SRA's view that it ought not to restrict the charities to which residual balances
should be transferred.

We think the term charity is sufficiently defined and understood and firms are already required to act
with integrity and behave in a way that maintains public trust in complying with the relevant SRA
Accounts Rules. As a practical matter we are concerned that the number of charities to which
transfers can be paid should not be restricted; many charities will not provide the indemnity that the
SRA requires in approving transfers above the self-certification level and further restriction may
cause difficulties in dealing with residual balances. In any event, we do not think it is within the
SRA's remit to determine the charitable cause to which client monies should be donated.

Yours faithfully
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Tracey Butcher
Mayer Brown International LLP
On behalf of the Professional Rules & Regulation Committee
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