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Re: FCA Consultation Paper (CP13/17). Consultation on the use of dealing
commission rules

The City of London Law Society (“CLLS") represents approximately 15,000 City lawyers
through individual and corporate membership including some of the largest international
law firms in the world. These law firms advise a variety of clients from multinational
companies and financial institutions to Government departments, often in relation to
complex, multi jurisdictional legal issues.

The CLLS responds to a variety of consultations on issues of importance to its members
through its 19 specialist committees. This response in respect of the FCA's Consuitation
Paper on the use of dealing commission rules (CP13/17) (the "Consultation") has been
prepared by the CLLS Regulatory Law Committee (the "Committee").

The Committee generally expresses no views on pure "policy" issues, for example, in
this context as to what types of service should be capable of being purchased with
commission. We focus our comments on legal issues relating to and legal implications
of proposals. On that basis, the Committee has significant concerns in relation to the
following aspects of the proposals:



- the presentation of the changes as being a "clarification" and as being consistent
with the "intention behind the original regime". These are clearly substantive
changes to the rules which have a number of implications, including on the
requirement for an Article 4 notification:;

- the introduction of a new definition relating to research; and
- the definition of corporate access.

Further details are given in the responses below to the specific questions posed at
Annex 3 of the Consultation.

Q1: Do you agree with the detail of the rule and guidance changes we have
proposed?

"Clarification" versus rule change

There are a number of references in the Consultation Paper which state that the
changes are clarificatory. For example, paragraph 1.3 states:

"Our proposals are intended to clarify the criteria for research under our rules to
help firms make better judgments about what can be paid for with dealing
commission... The proposals are consistent with the original intention of the
regime, and are designed to provide clarity and improve judgments made in
relation to these rules."

There are numerous similar references.

We do not agree with the explanation given for the proposed changes as we believe that
it misrepresents the nature of the change being made. This is important because it is
relevant to the interpretation of the rules as they currently stand (which may be important
to firms in their engagement with the FCA), it is also relevant to the judgment as to
whether the changes need notification under Article 4.

We fundamentally disagree therefore with the assertion in paragraph 2.36 that the
changes do not impose new requirements on firms, they do. It is very disappointing to
find the changes characterised in this way, and there is no need to do so. If the FCA
wants to change the rules it can do so. It is entirely possible that a firm's practices do
not comply with the existing rules, but it is also entirely possible that a firm's practices
are compliant with the existing rules, but that they will need to change in the light of the
changes proposed. This is a direct result of the change in the nature of the evidential
rules, and not a result of a lack of drafting clarity in them.

These points are relevant both to the views taken by the regulator of current practices, to
the cost benefit analysis and in our view proposals of this significance should be notified
under Article 4.

We make these points because the changes to the rules have the following effect:

- the legal status of the evidential rules in 11.6.4E and 11.6.5E has been changed.
This is not a clarification, it is a substantive legal change which affects the rights



and obligations of firms. Under the previous formula, a rebuttable presumption
was created that a firm which met the requirements of the evidential provision
could rely on it as tending to establish compliance with the rule. This clearly and
deliberately left open the possibility that a firm could comply with the rule without
meeting any or all of the tests in the evidential provision. The change means
that, unless a firm complies with all of the tests in the evidential provision, then
there is a rebuttable presumption that the rule has been contravened. The
current formula was deliberately chosen because of the difficulty in establishing a
suitable formula for defining "research" of the kind which was considered
appropriate for purchase with dealing commission, due to the wide range of
research services, the method of their delivery and other characteristics:

- the change in formula in 11.6.5 E (d) is also a substantive change to the scope of
characteristics required for eligible research;

- 11.6.9G is also a substantive change. The deletion of the words "research can
include, for example the goods or services encompassed by investment
research" and the replacement with the concept of "substantive research" seems
to open up the possibility that some investment research is not "substantive
research", which would not have been the previous understanding and requires
extraordinarily difficult judgments to be made on a case-by-case basis; and

- the removal of the "reasonable grounds to be satisfied" wording from the
previous rule makes what is a relatively delicate judgment (whether research is
substantive or not) into a strict liability offence and this is a substantive change
and one which we do not think is appropriate in this context.

It is clear that the FCA disagrees with the judgments reached by some investment
managers as to what constitutes "research" and it is obviously open to the FCA to
redefine "research”. This is what is done through the proposed changes, and they are
not, for the reasons given above, either a clarification or a representation of the original
intention.

It was entirely open to the FSA to choose the evidential status of the rules when they
were made, and it deliberately chose their current status.

It was also well aware and expressly acknowledged that, used properly, the facilities
available through what loosely refers to as "market data services" could qualify as
“research”. Again it is clear that the FCA does not think that firms have carried out a
proper scrutiny of their use of these services, but this is entirely different from saying
that such services do not constitute research under the current rules, or that only limited
parts of these services meet the criteria for exempt research. It has previously been
acknowledged that the issue was whether and to what extent the client used those parts
of the services which meet the criteria. These services have many different aspects not
all of which will be used either at all or to any significant degree. The question is what is
the service that is actually used, not what are all of the services that could potentially be
used. This is why firms were expected to carry out a proper assessment of their use of
these services.



New Research Definition

We do not support the introduction of yet another definition of "research". There are
already multiple overlapping definitions, including investment research and research
recommendations, with which firms have to grapple. We also think it is possible for high-
quality research to be based otherwise than on "analysis or manipulation of data". We
therefore do not see any need for the introduction of yet another definition in relation to
research. We agree that it is entirely possible for research within the meaning of the
changed 11.6.5E to be potentially wider than "investment research", but we see no need
for yet a further definition. If the FCA changes the rules as it proposes then 11.6.5E will
essentially be the definition that is relevant.

Further, the assumption behind this rule change is that there must be a category of
research which amounts to non-substantive research. The sell-side will be responsible
for considering whether it produces non-substantive research. Investment managers will
be responsible for considering whether they are consuming non-substantive research.
In order to protect themselves from an accusation that non-substantive research is being
consumed out of commissions, we think it likely that investment managers will pay a
small sum for such research in order to establish that this is not the case.

Corporate Access Definition

We also consider that the definition of "corporate access" is too broad and is also
unnecessary. A clear statement by way of guidance as to the FCA view on corporate
access is all that is required. If it is retained as a concept then both the definition and
the accompanying text need to ensure that:

- it is clear that a firm cannot use client commission to pay a broker or another
person of the kind referred to in 11.6.3R to provide it with corporate access;

- nothing in the rules prevents an investment manager from meeting with or having
access to issuers, the question in each case is whether the investment manager
has paid for such access through the payment of dealing commission; and

- it should also be acknowledged that certain forms of corporate access come
without any charge at all — for example, meetings with issuers in relation to
specific transactions such as proposed rights issues etc. In addition, many
corporate access services are provided by sell-side firms to a corporate, e.g. in
the corporate finance type situations referred to above. Without such an
acknowledgement there must be a risk that firms will be advised to make some
form of nominal payment to make it clear that it is not paying for the service out
of dealing commissions.

Q2: Do you agree with the justification and cost benefit analysis for these
changes?

) The Committee does not agree with the justification for the changes. The FCA
states that it is clarifying the rules, however it has not provided any greater clarity.



o As a legal point the Committee is of the view that the FCA's proposals change
the rules, rather than merely clarifying them (as outlined above), which raises
issues concerning the Article 4 notification process.

No, for the reasons explained in Question 1 above.

Q3: Do you believe there are likely to be any material, incremental costs or
benefits which we have not considered here?

Yes, for the reasons given above.

If the FCA would find it helpful to discuss any of these comments then we would be
happy to do so. Please contact me in the first instance by telephone on +44 (0) 20 7295
3233 or by email at margaret.chamberlain@traverssmith.com.

Yours sincerely

Margaret Chamberlain
Chair, CLLS Regulatory Law Committee
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