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Response 
 

Comments by the City of London Law Society, Insurance Law 
Committee on HM Treasury’s “Proposals to implement the Reinsurance 

Directive” 
 

These comments represent the  views and opinions of the Insurance Law 
Committee of the City of London Law Society.  The members of the 
Committee are Ian Mathers of Allen & Overy (Chairman); Martin Bakes of 
Herbert Smith; Christian Wells of Lovells; Michael Mendelowitz of Norton 
Rose; Stephen Lewis of Clyde & Co; Geoff Lord of Kennedys; Kenneth 
McKenzie of Davis Arnold Cooper; James Bateson of Norton Rose; Martin 
Mankabady of Lawrence Graham; Maxine Cupitt of CMS Cameron McKenna; 
Richard Spiller of Kendall Freeman; Paul Wordley of Holman Fenwick & 
Willan; Glen James of Slaughter & May; Terry O'Neill of Clifford Chance; 
Charles Gordon of DLA Piper; Catherine Hawkins of Berrymans Lace Mawer; 
and Anna Tipping of Linklaters. 
 
Introduction 
 
The City of London Law Society, Insurance Law Committee, welcomes the 
opportunity to comment on HM Treasury’s consultation paper “Proposals to 
implement the Reinsurance Directive (July 2007)”.  We intend to respond to 
the specific questions raised in the consultation paper and will make any 
further comments which appear relevant in the context of the questions 
asked.  We have two further observations, which we address at the end of this 
paper. 
 
Question 1 – Do you agree with the proposals for implementing the 
passport rights for pure reinsurance companies? 
 
We agree that it is necessary to allow “pure” reinsurance companies to 
exercise their passporting rights.  The logical way to achieve this appears to 
be, as you suggest, to include “pure” reinsurers (within the definition in the 
Reinsurance Directive) in a new category of “EEA Firm” as defined in 
paragraph 5 of Part 1 of Schedule 3 FSMA 2000.  We wondered whether this 
opportunity might also be taken to clarify whether or not an undertaking 
carrying on both direct insurance and reinsurance activities is currently able to 
exercise passporting rights in respect of its reinsurance activities alone.  It 
should be made clear whether Part I of Schedule 3 does or does not permit 
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such a firm to exercise passporting rights in respect of those reinsurance 
activities.  In our view, paragraph 5(d) of Part 1 of Schedule 3 FSMA 2000 
does not make this entirely clear though following our telephone conversation 
with your David Beardsworth we understand that you believe this issue will, in 
any event, be clarified as part of Solvency II.   
 
Question 2 – Do you agree that a “Part VII – Lite” regime requiring only a 
solvency certificate could usefully be introduced for certain kinds of 
transfers of reinsurance business? 
 
Before commenting on the detail of your question, we would like to confirm 
our understanding of your overall proposals for transfers of reinsurance 
business, which is as follows:- 
 
(a) A UK authorised company carrying on both insurance and reinsurance 

activities will continue to be able to transfer all or any part of any of its 
direct insurance activities (wherever carried on in the EEA) and/or all or 
any of its reinsurance activities carried on in the United Kingdom in 
accordance with the Part VII procedure.  However, where the transfer 
by such a company includes reinsurance business carried on in 
another Member State, the Courts of that Member State are not 
currently obliged, by any EU Directive, to recognise the order of the UK 
Court under Part VII.  This appears to be borne out by section 116(6) 
FSMA 2000 and the changes which you are proposing to make to 
section 116.  Case 2 in section 105 (as proposed to be amended) will 
therefore continue to leave jurisdiction for the transfer of reinsurance 
business in such a case with the competent authority of the host 
Member State where the reinsurance activity which is to be transferred 
is carried on. 

 
(b) An EEA Firm carrying on both insurance and reinsurance activities will 

be able to transfer, under the Part VII procedure, all or any part of the 
reinsurance activities which it carries on in the United Kingdom.  
Conversely, the competent authorities of the home Member State will 
continue to have jurisdiction to approve the transfer of direct insurance 
activities carried on in the United Kingdom. 

 
(c) A “pure” reinsurer (that is to say a company carrying on reinsurance 

activities exclusively and thus the subject of the Reinsurance Directive) 
which is headquartered in the EEA will only be able to transfer all or 
any part of its reinsurance business in accordance with the Part VII 
procedure (wherever it is carried on within the EEA) if the pure 
reinsurer is a UK authorised person. 

 
We agree that, if this summarises correctly the intention behind your 
proposals (and specifically the wording in Schedule 1 to the Reinsurance 
Directive Regulations 2007), then it seems to us to achieve the purposes 
required by the Reinsurance Directive. 
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Turning now to the detail of Question 2, we were a little confused by the 
provisions in paragraph 2.18.  At the moment, Case 4(a) provides an 
exemption from the Part VII procedure if the whole of the business to be 
transferred is exclusively that of reinsurance and all the policyholders have 
consented. The new Case 5 will extend this exemption to the transfer by a 
“pure” reinsurer of the whole or part of its business provided, again, that all 
the policyholders affected have consented to the transfer and provided also, 
in this case, that a solvency certificate is obtained.  It seems to us that the 
effect of paragraphs (b) and (c) in the new Case 5 will restrict the exemption, 
in practice, to transfers of part only of a pure reinsurer’s business since Case 
4 will presumably apply already to the remaining area which, absent 
paragraph (c) of the new Case 5, Case 5 would have covered.  As proposed, 
transfers of the whole of the business will continue to fall within Case 4.  We 
do not understand why a solvency certificate should be required in the case of 
the transfer of part of a “pure” reinsurer’s business, but not where the whole of 
that business is to be transferred, assuming, in either case, that all of the 
policyholders affected have agreed to the transfer. 
 
Subject to resolving the rationale for that apparent inconsistency, we think it is 
in principle logical to extend the exclusion granted by Case 4 to include partial 
transfers (as well as full transfers) of the reinsurance business of pure 
reinsurers, where the consent of all cedants has been obtained.  We note that 
the consent route under Case 4(a) is likely only to be capable of being used in 
practice by “pure” reinsurers because of the difficulty of obtaining consent 
from all direct insurance policyholders (who may be affected by the transfer, 
even though their policies are note being transferred).   
 
We assume that, in the case of a partial transfer, the cedants affected by the 
transfer for the purposes of Case 5 will include both those cedants with 
contracts of reinsurance that are transferring and those with contracts that are 
not.  In passing, and although (in light of the foregoing) it is probably largely 
academic, we note that there appears to be no exemption for a transfer of part 
of the reinsurance business of a company carrying on both insurance and 
reinsurance activity where all policyholders affected have consented.  In 
theory at least, this seems illogical, though we doubt in practice that the 
consent route under Case 4(a) is open to anyone other than a pure reinsurer 
because of the likely need, and practical difficulty, of obtaining consent from 
the holders of all direct policies of insurance.  Nevertheless, the interplay of 
Cases 4 and 5 is confusing and it may be better if Case 4 instead applied to 
“non-pure” reinsurers and Case 5 to “pure” reinsurers. 
 
We agree that, as proposed in the amendment to section 105(4) FSMA 2000, 
the right of parties to apply to the Court for sanction of a transfer scheme, 
notwithstanding that the transaction is in the new excluded category, is 
sensible.  The transfer of all or part of a reinsurance business, even where the 
cedants agree to the transfer, may involve (and indeed is highly likely to 
involve) the transfer of other assets and liabilities as well.  Thus, it is to be 
expected that the transferor will have retrocession cover in place and it may 
be necessary for such cover to transfer both in the Case 4 and the Case 5 
situation.  The parties will have to rely on the Court order to effect the transfer 
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if the consent of the retrocessionaire has not been obtained.  Similarly, the 
Court order may be useful in securing the transfer of the underlying assets 
representing the reinsurance reserves backing the liabilities which are the 
subject of the transfer.  Accordingly, we think that cedant consent is only part 
of the overall picture, and it may very well be the case that, even with such 
consent, an application to Court to sanction the transfer is required for the 
above reasons. 
 
Question 3 – What are the specific types of transfers that might be 
considered for this lighter touch process? 
 
We did give consideration to the possibility that all transfers of reinsurance 
business (as opposed to transfers of insurance business) might be dealt with 
by the FSA rather than the Court, on the basis that the primary consideration, 
so far as cedants are concerned, is likely to relate to the security of the 
transferee’s covenant, compared with that of the transferor, and the 
transferee’s ability to administer and deal with the business transferred in a 
fair and efficient manner.  These are areas which the FSA is well qualified to 
judge.   
 
However, we have concluded that, whether in relation to insurance or 
reinsurance transfers, the Part VII process has certain unique advantages 
justifying its retention, even in the case of the transfer of pure reinsurance 
business.  As indicated above, there are often other issues surrounding a 
transfer of reinsurance business in addition to the question of determining that 
cedants’ interests are not adversely affected.  The ability of the Court to make 
an order transferring retrocession agreements, the assets supporting the 
reinsurance reserves and the infrastructure associated with the business 
being transferred is, we think, properly a power which should only be 
exercised judicially in accordance with the procedure in Part VII and not 
through an administrative or regulatory agency. 
 
Moreover, now that the FSA submits a formal report to the Court as a matter 
of course, the Court will have the explicit guidance of the FSA on those 
matters affecting a reinsurance business transfer which are within the areas of 
competence of the FSA as regulator.  The Courts also have considerable 
discretion in relation to the nature of the procedures which have to be adopted 
in a particular case.  Rather than attempt to define the circumstances where a 
Court application is not necessary – which we think would be a very difficult 
and involved task – we believe it is better, in overall terms, to retain the Part 
VII Court based process, with its in-built procedural flexibility, so that the 
applicant(s) can deal with the sort of issues we have addressed above. 
 
Question 4 – Do you agree that the Court should have discretion to 
apply the publication requirement for transfers of reinsurance? 
 
In a similar vein, we think it is sensible to give the Court discretion to 
determine, in particular circumstances, the nature and extent of the 
publication requirement for the transfer of a particular reinsurance portfolio, 
once the Court has sanctioned the transfer. 
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Question 5 – Do you agree that the Court discretion to apply publication 
requirements should apply to all transfers of reinsurance, not just those 
by pure reinsurers? 
 
Again, we agree with this approach.  The Court is able to judge, on the basis 
of the particular circumstances, whether a particular proposed approach to 
publication is appropriate. 
 
Question 6 – Do you agree that pre-transfer publication in a business 
newspaper in circulation in each of the States concerned should be 
extended to reinsurance transfers that include EEA reinsurance risks? 
 
In practical terms, whilst we have no objection to such a proposal, we think it 
is likely that most, if not all, reinsurance transfers will involve the applicant 
having to notify the relevant cedants.  It is difficult to see on what basis an 
applicant transferor could argue to the Court that individual notification is not 
required and the Court could always then grant dispensation subject to 
newspaper advertising being undertaken.  It is therefore for consideration 
whether pre-transfer publication in a business newspaper should be 
necessary if specific pre-transfer notification to cedants is taking place.  The 
circumstances can be contrasted with a retail insurance portfolio transfer, 
where even following notification to all of the policyholders, some percentage 
of the addresses of holders of affected policies held in the transferor’s data 
will inevitably be incorrect.  This bears on a slightly different issue, namely the 
ability of the applicant to make contact with those affected by the transfer.   
 
In the case of a transfer of business by a “pure” reinsurer, the burden on the 
applicant transferor will be considerably lighter than in the case of a retail 
insurance portfolio transfer, and is capable of being carried out with greater 
certainty that all affected cedants (there will be no direct insurance 
policyholders) have been informed.  So in that context, the need for pre-
transfer notification in a business newspaper seems to be questionable.  
  
There may be a further point to consider.  It is quite frequently the case that 
the applicant transferor will have dealt through brokers and other 
intermediaries in accepting the reinsurance risks and may not necessarily 
know the responsible employee at the cedant office to whom the pre-transfer 
notification should be sent (or indeed whether to send the notification to a 
branch or head office address).  Moreover, the position can be further 
confused by the fact that the reinsurance treaty itself may (as is often the 
case) require that notifications to the cedant by the reinsurer should be 
handled through the broker or intermediary that placed the business with the 
reinsurer.  It may therefore be helpful to reinsurers to know that any pre-
transfer notification can and should be carried out by dispatching the notice, 
e.g. to the cedants’ head office.  This would not prevent the applicant also 
sending the notification to the particular party or parties with whom it had dealt 
in accepting the reinsurance, but it would clarify the notification requirement in 
relation to the formal process which, we think, would be an advantage. 
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Question 7 – Do you agree that pure reinsurers authorised and having 
their head office in Gibraltar should be able to exercise rights to 
establish branches in and provide services in the UK and vice versa, as 
is the case for direct insurers? 
 
We have no reason to raise any objection to, or concern about, this proposal 
from our own experiences.   
 
Further issues to consider 
 
We understand that transfers of portfolios from non-UK EEA branches of non-
EEA firms are not covered by the Reinsurance Directive.  We assume, 
nevertheless, that you have taken the view that section 2(2) of the European 
Communities Act gives adequate power for the UK authorities, by statutory 
instrument, to make provision for recognition of these transfers in the UK. 
 
We note that your consultation does not address the extent to which 
applicants should have to approach other parties (apart from cedants) who 
may be affected by a particular transfer of reinsurance business.  Those with 
retrocession contracts with the reinsurer covering business to be transferred 
are an obvious example.  As a matter of good practice, applicants would be 
well advised to notify other parties with a material interest in the proposed 
transfer of the intention to make the application.  The Court will certainly be 
influenced in deciding whether or not to make an order affecting the rights of 
such parties by whether or not they have been given sufficient information 
about the transfer.  
 
We are aware that the Treasury has recently consulted (November 2006) on 
proposed amendments in this area to Part VII FSMA 2000 (see the 
consultation paper issued in November 2006 entitled “Consultation on 
amendments relating to Part VII FSMA 2000 (Control of Business 
Transfers)”).  We do not know what the current state of play in relation to that 
consultation is but, in case it is of assistance, we attach a further copy of our 
submission on that subject.  Many of the points made in that submission 
would, it seems to us, apply with equal force in relation to a transfer of 
reinsurance business.  We do not, for example, see any reason to distinguish, 
in this context, between the transfer of a retail insurance business relying on 
reinsurance cover and the transfer of a reinsurance business relying on 
retrocession cover.  And, in any event, the point extends more widely to 
transfers of other assets and liabilities included in the insurance or 
reinsurance business to be transferred. 

Contacts:  Glen James of Slaughter & May, One Bunhill Row, London EC1 
8YY (020 7090 3050); email: Glen.JAMES@SlaughterandMay.com  

Ian Mathers of Allen & Overy, One Bishops Square, London E1 6AO (020 
3088 4781); email: ian.mathers@allenovery.com 
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