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RESPONSE 

 
The City of London Law Society (CLLS) represents over 13,000 City lawyers, 

through individual and corporate membership including some of the largest 

international law firms in the world.  These law firms advise a variety of clients 

from multinational companies and financial institutions to Government 

departments, often in relation to complex, multi-jurisdictional legal issues. 

The CLLS responds to a variety of consultations on issues of importance to its 

members through its 17 specialist committees.  This response to the 

Communities and Local Government’s Consultation Paper ”Greater flexibility 

for planning permissions” (the “Consultation Paper”) has been prepared by the 

CLLS Planning and Environmental Law Committee.  This Committee is made 

up of solicitors who are experts in their field. 

We have structured this response by reference to the questions raised in the 

Consultation Paper.  We have also made some general comments (and 

paragraph references are to paragraphs in the Consultation Paper). 
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2. SPECIFIC RESPONSES TO DETAILED QUESTIONS 

Question 1 - do you agree that extensions to the time limits for implementing 
existing planning permissions for major schemes should be permitted for a 
temporary period? 

As an immediate short term remedy, we do agree that extensions of time limits 

for implementing existing planning permissions for major schemes should be 

permitted.  We welcome the Government's proactive response on this issue, 

which is timely. 

However, we have some specific points to make on the proposals which are 

set out below and, where appropriate, by reference to paragraphs in the 

Consultation Documents. 

Temporary Period 

We would question why the concept of extending planning permissions should 

only be a temporary one.  We recognise that to allow planning authorities the 

permanent power to renew/extend planning permission would require 

amending primary legislation (specifically s.73(5) of Town and Country 

Planning Act 1990) and would cause a delay. Therefore, we acknowledge the 

suitability of the proposed approach to ensure developers and local planning 

authorities are in the best position to respond quickly to the current economic 

climate. 

However, in the longer term, we would suggest that serious consideration 

should be given to reintroducing the power to extend time limits imposed on the 

implementation of planning permission by means of an application under the 

Town and Country Planning Act 1990.  This would remove the need for further 

temporary provisions in the event of future economic changes. 

Although paragraph 12 refers to the discretion of local planning authorities to 

grant planning permissions for longer than the default period of three years, our 

members are still encountering resistance to longer permissions from some 

authorities.  Accordingly, this discretion ought not be relied upon as an 

adequate alternative to a permanent right to apply to extend the life of a 

permission. 
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Interaction with s.73 Applications 

15. We are concerned about the potential confusion that may be caused in the 

situation where the applicant not only seeks an extension of the time limit, but 

also seeks to vary a condition on the existing planning permission under s.73 of 

Town and Country Planning Act 1990, for example to authorise a minor 

material amendment.  We would suggest that clear and express guidance must 

be provided, stating that, in those circumstances, an applicant should seek the 

extended time permission first, before pursuing a s.73 application to vary a 

permission.  To do otherwise would mean any s.73 application granted would 

result in a fresh permission which would not benefit from the time extension 

provision because it will have been granted after 1 October 2009, the cut-off 

date for permissions that will be capable of being extended under the current 

proposals. 

Similarly, we would suggest that express clear guidance needs to be provided 

in relation to s.106 agreements relating to fresh permissions granted under the 

time extension provision.  Specifically, is the applicant or LPA entitled to reopen 

negotiations on the levels of contributions or the nature of obligations in a 

relation s.106 agreement?  Is the LPA entitled to refuse the application for 

extension of time in those circumstances?  It would be preferable for the 

guidance to state that changes to s.106 agreements should only be sought by 

the local planning authority where they are justified by a material change in 

circumstances since the original planning permission was granted. 

Change in Policy 

17. The paragraph states: 

local planning authorities should, in making their decisions, focus their attention 

on national and development plan policies and other material considerations 

which may have changed significantly since the original grant of [planning] 

permission.  In doing so, it will be particularly important to ensure the 

development is consistent with the government's planning policies on climate 

change,  

In relation to this statement, we have concerns that clear and express 

government guidance needs to be provided, indicating that: 
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• local planning authorities should only have regard to change in planning 

policies and change in material planning considerations,  and  

• any change in policy should not reopen consideration of any matters not 

related to the change in policy.   

This last point is particularly important in light of the swift development of 

climate change policies. 

Question 2 - Do you think it would be desirable to introduce a similar procedure 
which could be used to extend the time limits for implementation of a listed 
building consent or conservation area consent? 

We consider that it is not only desirable, but imperative, to introduce similar 

procedures to extend the time limits for implementation of listed building 

consents or conservation area consents. 

Without such parallel provisions no purpose would be served in obtaining an 

extension of time on a planning permission for a development which also 

needs listed building consent and/or conservation area consent. 

Question 3 - Do you agree with the proposed approach to information 
requirements associated with an application to extend, and that applications for 
extension should be exempted from the requirement to provide design and 
access statements? 

Yes, we agree. 

22. In relation to environmental impact assessment, clear guidance should be 

provided, drawing applicants' attention to the appropriate thresholds as set out 

in the Town and Country Planning (Environmental Impact Assessment) 

Regulations 1999 (SI 1999 No 293). 
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Question 4 - Do you agree that the fee associated with an application to extend 
should be in line with a fee chargeable for the s.73 application, i.e. a flat fee of 
£170? 

Yes, we agree. 

25. However, while we acknowledge that the fee regulations order will be likely to 

take 2-3 months longer to amend than the General Development Procedure 

Order (“GDPO”), we query that the fee payable in the interim period for an 

application to extend should be equivalent to that of a new application. 

The Fees Order applies to applications for planning permissions but there is no 

definition of "planning permission" in the Order.  Though the application to 

extend results in a fresh planning permission, it could be argued that it is not as 

a matter of fact an application for planning permission, in which case the fee 

regulations do not suggest a fee for such applications.  This is supported by 

paragraph 9 of the consultation paper, which refers to extension applications as 

"a new form of planning application".  Therefore, in the interim period such 

applications to extend should be allowed to be made free of charge, since no 

fee is specified for them. 

If this approach cannot be followed, then we would query the impact of 

provisions allowing applications to extend in the interim period. If a full 

application fee is payable, such an approach would not place a potential 

applicant in any significantly better position than making a fresh application for 

planning permission, although on balance this does remain preferable to the 

alternative of not bringing the new power into force until the fee regulations can 

be changed since some applicants will have permissions that will lapse in the 

meantime.   

 

Question 5 - Do you agree that extensions should only be possible for major 
development schemes? 

As a point of the principle why is a distinction being drawn between major and 

minor developments?  No justification for such distinction has been provided.  

It is acknowledged that individually, minor developments may not have the 
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same degree of impact on the local and national economies as major 

development, the cumulative effect of minor schemes. However, it is thought 

that smaller housing schemes promoted by registered housing providers in 

particular would total a significant number and make a not inconsiderable 

contribution to the economy and housing supply.  In addition, on major 

schemes there are often ancillary subsequent detailed applications made to 

amend the development (e.g. to add additional homes) and it would make 

such schemes unviable if the extensions only applied to the original 

permission and not the subsequent minor applications (including reserved 

matters applications). 

By way of a further example, one of our members is currently working on a 

large masterplanned development where the occupation of new buildings is 

restricted by a Grampian style planning obligation until such time as works to 

upgrade the ticket hall of the local railway station have been carried out.  

Those works are the subject of a separate planning permission that will 

shortly expire.  It will not be possible to extend the permission based on the 

current proposals, because the works on their own constitute minor 

development.  In reality, however, they are part of a much larger scheme of 

major development that will be held up if the life of the permission cannot be 

extended. 

There are no doubt numerous similar examples elsewhere.  It would therefore 

be preferable for all permissions to be capable of being extended rather than 

limiting the power to major developments only.  

Question 6 - Do you agree that, except where the application for extension is an 
EIA application, local planning authorities should have discretion to decide 
which statutory consultees should be consulted? 

While in principle we agree with the aim of reducing the burden of consultation, 

we have concerns that leaving the choice of appropriate consultees to the 

discretion of local planning authorities may leave such planning permissions 

vulnerable to challenge. 

We suspect in practice that local planning authorities will just consult everyone 

who was consulted on the initial application. 
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Question 7 - What are your views on the [White Young Green (“WYG”)] Options 
1-3?  Do you have any other suggestions for feasible options? 

We concur with the consultation commentary that Options 1-3 would all require 

changes to primary legislation. 

We have no strong preferences in relation to Options 1-3. 

Please see general comments on Minor Material Amendments under response 

to Q.13. 

Question 8 - Do you agree that, except where the application under s.73 is an 
EIA application, local planning authorities should have discretion to decide 
which statutory consultees should be consulted? 

While in principle we agree with the aim of reducing the burden of consultation, 

we have concerns that leaving the choice of appropriate consultees to the 

discretion of local planning authorities may leave such planning permissions 

vulnerable to challenge. 

We suspect in practice that local planning authorities will just consult everyone 

who was consulted on the initial application. 

Question 9 - Do you agree with the proposed approach on notification and 
representations for non-material amendments? 

We agree. 

Question 10 - Do you agree with the proposed approach on information 
requirements for an application for a non-material amendment? 

We agree. 

Question 11 - Do you agree that, for non-material amendments, a decision 
should be made within 28 days of receipt of the application? 

We agree. 
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Question 12 - Do you agree that the fee associated with an application for a non-
material amendment should be a flat fee of £170, with the exception of non-
material amendments to householder applications, where it should be a flat fee 
of £25? 

We agree. 

Question 13 - Do you have any comments on the guidance which has been 
included in this consultation paper?  Is there anything else that you would like 
to see covered by guidance? 

GENERAL COMMENTS 

Clarification of Regulation 3(3) 

14. We question the statement that the mechanism for extending the time limit 

under Regulation 3(3) of the Town and Country Planning (Applications) 

Regulations 1988 was effectively removed.  Regulation 3(3) has not been 

revoked and remains in place; it allows an applicant to apply to renew an 

unimplemented permission. 

We query that Regulation 3(3) has been effectively superseded by 

amendments to the GDPO requiring applications for planning permissions to be 

made on standard forms and to be accompanied by certain documents and 

information.  There is no conflict between Regulation 3(3) and s.70 of the Town 

and Country Planning Act 1990 as the requirements for standard forms and 

certain documents and information under s.70 of the Act only apply to 

applications for planning permissions (as opposed to applications to renew 

planning permissions under Regulation 3(3)).  In addition, the removal of the 

specific fee for a renewal application in the fee regulations cannot be construed 

as “removing” Regulation 3(3) in the same way. This is as, although there will 

be a delay to a new provision being inserted into the fee regulation to cover 

extension applications, it is proposed that the fee will then be assumed to be 

the same as for any other new application. This is in fact the rationale relied 

upon to justify the proposed new extension application being at the full fee rate 

until the new fee of £170 applies. 
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Clarification of relevance of EIA Regulations 

18. We would seek clarification and the publication of clear and express guidance 

that: 

• an application for a time extension to a planning permission does not 

constitute an extension for the purposes of the Town and Country Planning 

(Environmental Impact Assessment) Regulations 1999 (SI 1999 No 293) 

Schedule 2 para 13; and  

• extension for those purposes refers to a physical extension in relation to the 

development.  

Therefore if an application to extend time is made in relation to an EIA 

development and there is no change in the environmental impacts of the 

development there is no need for an environmental statement in relation to the 

application for extension of time in respect of such EIA development. 

Minor Material Amendments 

35 We endorse the need for a clear definition of Minor Material Variation. 

31. We would seek clarification that the current s.73 of Town and Country Planning 

Act 1990 already provides this existing route for applications to make minor material 

variations where such variations pertain to a condition on the existing planning 

permission, i.e. no new legislation is required before developers can utilise this 

procedure. 

This route effectively encompasses Option 4 of the WYG report. 

Of the WYG Options suggested we would endorse Option 4A as providing the 

simplest, speediest and most transparent mechanism for Minor Material 

Amendments.  If it is not made mandatory to list all plans within a condition 

then effectively it would become a lottery for developers as to whether they 

would be able to rely on the s.73 route to make minor material changes. 

Guidance would also be welcomed on the ability to use section 73 to insert a 

new condition listing the approved plans where none currently exists, in order 
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to bring a planning permission within the scope of the minor material 

amendment procedure when otherwise it would not be. 

Non-Material Amendments 

43-47 We would comment that non-material amendments can currently be made by 
informal application to LPAs; such an approach is endorsed by the common 
law position. 

However we would welcome any process which clarifies and formalises such 
an approach. 

Material Amendments 

We considered in passing that WYG Option 6 should be considered as an 
appropriate approach for Material Non-Minor Amendments.  It is a serious 
shortcoming of our planning system that significant variations cannot be made 
to developments after the grant of planning permission save by the submission 
of a new planning application for the entire scheme.  Where a planning 
permission authorises the development of several buildings, as is usually the 
case with large scale regeneration projects, this is a significant hindrance to 
developers faced with projects that evolve over time due to value engineering, 
design development or the specific requirements of tenants following pre-lets. 

Effectively, Option 6 would provide a more streamlined alternative to a full 
planning application in these circumstances, where the variations proposed go 
beyond the scope of the material minor variations procedure. 

The ability to limit the scope of a planning application only to those changes to 
the development being sought by the applicant would relieve a burden from 
developers and local planning authorities alike and would be more 
comprehensible to consultees and stakeholders. 

Such a procedure is already operated informally by Westminster Council, who 
categorise such applications as "changes in the course of construction" and 
fast-track them in comparison to applications for new development.  In reality, 
however, such applications are full applications for planning permission for the 
whole development as varied. 

We recognise that Option 6 would be likely to require new primary legislation 
and thus falls outside the range of proposals being considered in the current 
consultation.  However, we suggest that it would be valuable for this issue to be 
considered further as part of any future changes under review by CLG. 
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All rights reserved.  This paper has been prepared as part of a consultation process. 
Its contents should not be taken as legal advice in relation to a particular situation or 
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